YLE:n uusi ohjelma hakee Suomen parasta kolikonheiton arvaajaa

Yleisradion nuorille suunnattu kanava YleX hakee Suomen parasta kolikonheiton arvaajaa. ”Paras” kolikonheiton arvaaja tulee saamaan mahdollisuuden voittaa YLEn sanojen mukaan ”säkillisen rahaa” suorassa lähetyksessä Helsingin makkaratolta. Mistä on kyse?

YLE ja uusi FOMO ohjelma

Yleisradio siirtää suuren osan lähetyksiään Helsingin makkarataloon, josta tehdään suoria lähetyksiä TV:n ja Radion välityksellä. Uusi ohjelma tunnetaan nimellä FOMO. Näin Yle kuvailee uutta ohjelmaa:

”Vältä FOMO liittymällä viikottaiseen FOMO LIVE -spektaakkeliin! Suora talk show pääkaupunkimme ydinkeskustasta tarjoaa sinulle ajankohtaisia ilmiöitä, nauruhermojen voimistelua sekä mahdollisuuksia vaikuttaa ja osallistua – olet sitten lähellä tai kaukana, lasin takana tai ruudun ääressä.ylex fomo kolikonheitto

Starat, älyköt, taiteilijat, tyhjäntoimittajat – nuoret lähellä ja kaukana – tämä on teidän iltanne! Sinut viikottain FOMO:lta pelastavat Gogi, Poikelus, Viki, Matti, Emma, Köpi ja Hätönen”

Lähetykset ovat myös nähtävissä Yle Areenassa lähetyksien jälkeen.

Suomen paras kolikonheittäjä

YleX aamuradion juontajat ilmoittivat 31.10.2018, että etsivät Suomen parasta kolikonheittäjää ja että voittajalle irtoaisi ”säkillinen rahaa” mikäli voitto osuu. Summaa paljon on mahdollista voittaa ei mainittu.

Studioon soittavat ihmiset pystyvät vielä perjantaihin 2.11 asti osallistumaan karsintaan jossa haetaan Suomen parasta kolikonheittäjää. Karsinta tapahtuu näin:

  • Kilpailu pelataan toista soittajaa vastaan
  • Paras tulos viidestä heitosta ratkaisee
  • Studioon soittanut sanoo joko ”Kruuna” tai ”Klaava” kun studion juontajat heittävät kolikkoa

Kisailijat arvaavat vuoronperää tuleeko kruuna vai klaava. Paras tulos voittaa ja mikäli kolikonheitto kilpa päättyy tasapeliin ratkaisee yhden heiton jatkoerät voiton.

Voit kuunnella YleX:n julkaisun aiheesta YleX:n aamulähetyksessä Yle Areenan sivuilta täällä. Selaa lähetyksessä kohtaan 17 minuuttia.

Suomen paras kolikonheittäjä – Analyysia ja todennäköisyyksiä

Kuten yleisesti tiedetään niin kolikonheiton todennäköisyys on 50 / 50. 50 % mahdollisuus sille, että kolikko laskeutuu kruunaksi ja 50 % mahdollisuus sille että se laskeutuu klaavaksi.

Ei mikään fifty sixty

Kolikonheitto on lähellä puhdasta 50 / 50 -tilannetta. Todennäköisesti jotkut haluavat kinata, että kolikko voi joskus laskeutua poikittain eikä kummallekaan kyljelle.

Suomen paras kolikonheittäjä kilpailussa paras tulos on arvata viisi kertaa oikein kruuna vai klaava. Mikäli arvaat viisi kertaa oikein kruuna vai klaava niin tämän todennäköisyys on 3.125 % (tai 1/32,”yksi kolmestakymmenestä kahdesta”), riippumatta siitä minkä valinnan teet. Erilaisia kombinaatioita tuloksista ehtii viiden heiton aikana muodostua 32.

Todennäköisyydet arvata kaikki oikein:

  • Todennäköisyys arvata yksi kolikonheitto oikein: 50 % tai 1/2
  • Todennäköisyys arvata kaksi kolikonheittoa oikein: 25 % tai 1/4
  • Todennäköisyys arvata kolme kolikonheittoa oikein: 12,5 % tai 1/8
  • Todennäköisyys arvata neljä kolikonheittoa oikein: 6,25 % tai 1/16
  • Todennäköisyys arvata viisi kolikonheittoa oikein: 3,125 % tai 1/32

Kilpailu huipentuu kuitenkin finaaliin, joka järjestetään FOMO livelähetyksessä. Tällöin finalistin on arvattava yksi heitto oikein. Tällöin siis palataan klassiseen 50 / 50 tilanteeseen. Toivottavasti kilpailija arvaa tuolloin oikein!